Ukens tema – pust

Lær deg å puste riktig!

Photo by Monstera on Pexels.com

Forrige uke hadde vi tema – pust i våre sosiale media-kanaler. Siden dette er et SÅ viktig tema velger vi å fokusere på dette også utover denne uken også.

Pusten er sangerens alfa og omega. God pust danner grunnlaget for all god stemmebruk. Pusten er lydens igangsetter, den energikilden som får stemmebåndene til å vibrere og skape lyd. Hvordan luften styres er derfor det som bestemmer hvor god lyd man får. For å si det på en annen måte: Den luften du tar inn, er den luften du får ut. Det vil si at en god, åpen og avlappet innpust vil gi deg en god klang ut. Den gode innpusten forbereder kroppen slik at kroppens styringsinstrumenter (magemuskler, bekken, ryggmuskler mv.) kan jobbe maksimalt godt for å styre utpusten.

Husk også at en god pusteteknikk må trenes på så ofte som mulig. Når koppen skal lære seg nye pustevaner må du tenke på hvordan du puster hele dagen og så ofte som mulig. Da vil den gode pusten automatiseres i kroppen.

Kun spedbarn og de aller yngste barna puster riktig. Etter som det mentale stresset i hverdagen vokser, følelser skal kontrolleres osv skjer det noe med pusten vår. Den blir flyttet høyere og høyere opp i kroppen vår. Stress gjør at vi puster raskere og mer oppe i brystkassen. Til slutt blir dette et normalt pustemønster for oss. Visste du at for i 1939 var pustemønsteret vårt fem innpuster per minutt, mens det i dag er over dobbelt så raskt! Bare på åtti-tallet, da jeg selv vokste opp, var det vanlig med 7,8 innpuster per minutt. Som du kanskje vet, jo raskere vi puster desto mer aktiverer vi stress-hormonene i kroppen vår. Dette er rett og slett skadelig for helsa vår. Når du skal synge er du avhengig av en langsom ut pust, og optimal innpust. Når jeg underviser pust til nye elever, starter vi alltid med en langsom innpust. Kroppen trenger nemlig å lære seg at innpusten skal være rolig og avspent. Når dette sitter i den muskulære hukommelsen, blir det lettere å slippe inn den luften du trenger på kortere tid for kroppen vet hva den skal gjøre. I starten er det også best å puste inn gjennom nesen og ut av munnen. Da roer du nemlig ned nervesystemet i kroppen din.

Vil du vite mer om pusten og nervesystemet kan du lytte til denne podcasten på Mindvalley https://podcast.mindvalley.com/5-steps-to-transform-stress-ffor-deep-restorative-sleep-charlie-morley/

Øvelser for å trene opp god pusteteknikk

  1. Sett deg på en stol og len deg forover på albuene. Sitte litt frem på stolen med godt spredte ben. La hodet henge avspent forover. Lukk øynene og pust rolig inn gjennom nesen og ut av munnen på et sukk eller langsomt -ha. Prøve å kjenne etter pusten din. Hvor beveger det seg i kroppen når du puster? Kan du kjenne det helt ned i korsryggen? Kjenner du at buken utvider seg litt? Prøv å gjøre de samme i liggende stilling. Korsryggen skal ligge helt flatt mot gulvet. Bøy gjerne knærne og la fotsålene hvile på underlaget.
  2. Rett deg opp i vanlig sittende stilling, sitt godt ned på sitteknutene slik at du blir sittende med en god og rak holdning, altså med korsryggen utstrekt.  Finn nå kjevemusklene og hold på dem med to fingre. Slipp så kjeven langsomt ned mens du fortsatt holder på den. Når du kjenner at fingrene blir dyttet uyover av kjeven slipper du. Hold på denne åpningen og lag en avslappet a-lyd. Nesten som et sukk. Pust inn gjennom denne åpningen og ut med et sukk – haaaa. Kjenn at strupen er helt åpen, kjeven er avspent og at luften slippes uhindret inn i lungene.

Var dette nyttig? Legg gjerne igjen en kommentar dersom det var noe du ikke forsto, eller noe du ønsker å vite mer om, så kan vi ta det med oss i senere innlegg.

Husk å puste, da kjære du!

Varm hilsen fra

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s