«Jeg kan ikke synge!»

Er du blant dem som tror dette om deg selv? Tenker du at du er umusikalsk og føler at du bør la være og synge for å skåne omgivelsene dine? Da gjør du deg selv en bjørnetjeneste! Du blir nemlig aldri bedre dersom du ikke trener.

La meg herved begrave myten om at noen er umusikalske og ikke kan synge. Det stemmer nemlig ikke. Ja, noen har et større naturtalent for det enn andre. Noen har bare alltid kunnet det og det ligger naturlig for dem. Akkurat som jeg selv alltid har strevd med matte og måtte bruke tid og krefter på å få den fireren jeg fikk på videregående, så må noen også bruke mer krefter og tid på å lære seg å bruke sangstemmen sin.

At alle kan synge betyr altså ikke at alle kan bli sangere. Like lite som jeg kan bli professor i matte. Det har jeg aldri drømt om, men jeg trenger å kunne den lille matten jeg kan. Som gründer er jeg avhengig av en viss forståelse for faget. Selv om jeg ikke liker det eller er interessert i det. Slik er det også med sang. En av de store forskjellene er at sang gjør deg glad! Nå tviler jeg ikke på at enkelte matematikere blir glad av tall, men sang er så universelt og tilgjengelig for alle. Musikken er rundt oss hver dag. Vi hører det på radioen, gjennom strømmetjenester, på tv. Nå er også festivaltiden rett rundt hjørnet, og hvem har vel ikke kjent på følelsen som kommer når man kan gaule med på favorittlåta si sammen med en haug andre menensker? Musikk knytter oss sammen på tvers av kultur, alder, kjønn, etnisitet osv. Vi bruker sangen og musikken for å følge oss gjennom dagen og gjennom oppturer og nedturer. Min eldste datter har en spilleliste for hver følelse, og bruker musikken aktivt for å bearbeide dem. På spotify har de til og med laget en egen kategori som heter mood der du kan velge ferdige spillelister som kobler seg til humøret ditt.

Hvor vil jeg med dette?

Jeg vil at du skal slutte å tenke at du ikke kan synge. Akkurat her og nå. Spesielt dersom du faktisk liker det, men føler du bare kan synge når du er helt alene og ingen hører. Stemmetrening er som all annen trening. Det må gjøres regelmessig. Hvis du aldri har sunget, hverken som barn eller voksen så skal det mye til for at du treffer alle tonene og føler at du har en sangstemme i det hele tatt. Akkurat som jeg selv ikke klarer en eneste pull-up. Jeg har aldri trent på det, derfor er musklene jeg trenger for å kunne gjøre det supersvake. Siden stemmen i tillegg sitter inne i oss, er den sterkt knyttet opp mot psykologien vår. Det vil si at om du sier til deg selv at du ikke kan synge, eller kan klare det, som kan jeg love deg en ting; Du kommer aldri til å klare det. Har du derimot troen på at du kan lære deg å synge, så kan du det. Så enkelt, og så vanskelig til tider.

Sang gjør deg glad! Når du synger produserer kroppen din lykkehormoner, helt uavnhengig av hvordan stemmen din høres ut. Hadde det ikke vært deilige å kunne føle at du ikke trenger å skamme deg over stemmen din? La meg ta et par eksempler for å vise deg at det jeg sier er hundre prosent sant. En i familien min sang fryktelig surt da hun var liten. Hun husket alle sangtekstene, men traff bare halvparten av tonene. Så fikk hun sangundervisning, og i løpet av noen år forvandlet hun seg til en riktig så habil sanger med opera på repertoaret.

Et annet eksempel er fra tiden min som dirigent. En av koristene var en såkalt brummer og traff stort sett bare et par toner. Det hendte jeg spesilatilpasset bass-stemmen så han skulle kunne klare å henge med. Et par år etter at jeg sluttet som dirigent, hørte jeg koret på en konsert. Da sang han solo! Det var ikke proffkvalitet, men han traff alle tonene og våget å synge helt alene. Det var rett og slett en magisk opplevelse, og det sier noe viktig om sang og hvem som kan gjøre det. ALLE! Hvorfor? Fordi alle er født med en stemme.

La meg komme med et eksempel til når jeg først er i gang. Det handler litt om ringvirkningene som kommer når du blir trygg på din egen stemme. Jeg hadde en sangtime med en voksen elev. Da eleven kom tilbake noen uker etter, hadde hele arbeidssituasjonen hennes endret seg, og det bare fordi hun var blitt bevisst sin egen stemme og hvordan hun brukte den! Hun ble ettertraktet som foredragsholder og ballen rullet videre i positiv retning. Etter én eneste sangtime. Jeg kunne kommet med mange andre eksempler fra mine snart 20 år som sangpedagog, men dette få være det siste. Jeg håper du kan gå inn i den nye uken, og tenke at du skal synge så mye du bare ønsker med den stemmen du har, og hvis du vil utforske mer av stemmen din, så er vi her, klare til å veilede deg på veien.

Helt til slutt vil jeg komme med en liten avsløring. Vi har nemlig akkurat satt i gang med å planlegge en kursserie på nett som er rettet mot akkurat disse sangfuglene som tror de ikke kan synge. Følg med på våre sosiale medier, og vær blant de første til å teste ut dette kurset som jeg vet kommer til å bli helt fantastisk! I mellomtiden, kan du booke en gratis online veiledningstime med oss, eller sende inn et opptak som vi vurderer og gir tilbakemelding på. Du kan også legge igjen mailadressen din og bli en Vokalist.no-venn. Ønsker deg en fantastisk uke, og håper du synger så mye du bare vil hver eneste dag!

Intonasjon – rent eller surt?

God intonasjon handler i hovedsak om hvordan man treffer en tone, det vil si om man treffer den på en måte som gjør at det høres rent ut. Så hva er det egentlig som er rent og surt? Dette handler blant annet om svingninger og overtoner og hvordan svingingene passer sammen med andre toner. Det…

Keep reading

Ukens tema – pust

Lær deg å puste riktig! Forrige uke hadde vi tema – pust i våre sosiale media-kanaler. Siden dette er et SÅ viktig tema velger vi å fokusere på dette også utover denne uken også. Pusten er sangerens alfa og omega. God pust danner grunnlaget for all god stemmebruk. Pusten er lydens igangsetter, den energikilden som…

Keep reading

Nytt semester, nye muligheter.

En av de tingene jeg setter mest pris på med august er følelsen av å starte litt på nytt. Jeg begynner august full av inspirasjon og iver, men så skjer det gjerne noe i løpet av mørketiden. Det dabber litt av også tar det seg gjerne litt opp igjen i januar. Kjenner du deg igjen?…

Keep reading

Laster…

Noe gikk galt. Vennligst oppfrisk siden og forsøk igjen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s