Syng med frihet! Om gleden ved sang

StemmetreningJeg hørte en utrolig inspirerende podcast i dag, hvilket igjen førte til denne bloggen. Den var med den anerkjente stemmecoachen, Per Bristow. Han har vunnet stor anerkjennelse verden over med sitt online kurs «Sing with freedom». Det slo meg ganske fort at dette er akkurat det samme som jeg selv og mine kollegaer har som utgangspunkt for vår undervisning. Vi ønsker at våre elever skal oppleve å synge med en frihet som gir stemmen fullt spillerom og mulighet til å utfolde seg fritt og forstå sin egen stemme.

I podcasten snakket Per Bristow om at god stemmebruk ikke handler om og synge pent, men om å utvikle stemmen ved og KJENNE ETTER. Dette er også ting jeg gjentar i det uendelige til mine elever. Det skal ikke være pent når vi øver. Skru av ørene! Det skal KJENNES bra. Dette er rettesnoren for all stemmetrening – kjennes det bra, ER det bra. Det handler om å isolere musklene i stemmen slik at man setter i gang de ulike funksjonene. Dermed blir det enklere å nå de høye tonene, eller komme litt dypere osv. For å kunne kjenne etter må man våge og slippe all kontroll. Jeg bruker ofte bildet med en ørn som slipper seg utfor stupet og svever på vidstrakte vinger. Først når vi legger til side frykten for å feile og tar sjansen, har vi muligheten til og lære.

Da er vi inne på et annet aspekt igjen – frykten for å feile. Hva gjør vi når vi blir redd? Mennesket har 3 reaksjoner; flykt, frys eller sloss. Når vi skal lære oss noe nytt trenger vi kun sloss funksjonen. Alt annet har ingen hensikt. La oss si at vi «sloss» med en utfordring. Hva gjør en bokser når han står i ringen? Han leser motstanderen og lærer av det han ser. For oss sangere er det feilene vi «sloss mot». Feilene er utfordringen og når vi gjør feil har vi mulighet til å lære. Dersom du aldri forsøker deg på andre toner enn de du VET at du får til, hvordan kan du da vite hvordan du faktisk skal få dem til? I podcasten jeg hørte ble det også snakket om at frustrasjon er en forutsetning for læring. Det synes jeg var utrolig bra sagt. Når vi bruker frustrasjonen produktivt kan den motivere oss til forsøke igjen og igjen. Som et barn som skal lære seg å gå. Tror dere toddleren tenker; «Hjelp! Jeg vet ikke om jeg tør og reise meg, for jeg kan jo falle!»? Små barn er frykløse, og det er denne fryktløsheten vi trenger for og kunne utvikle oss.

Jeg har hatt mange ulike elever innom hos meg, men de mest suksessrike er de som har klare mål og som våger å drømme. Det trenger ikke nødvendigvis være så store drømmer, men de har et mål som gjør at de reiser seg hver gang de faller. Skal man kunne lære i en så utleverende situasjon som sangundervisning er, trenger man evnen til å reise seg og prøve igjen og igjen. Jeg tror at noen av de frasene jeg bruker oftest er – «Klart du kan!» Hvorpå jeg gjerne får til svar: «Nei, jeg klarer ikke». Det man ikke tenker på er at hjernen har så stor makt over kroppen at den sender signal til stemmebåndene om å holde igjen, og dermed: Null reaksjon, det er klart man ikke får det til!

Hva gjør toppidrettsutøverne når de trener for å klare det de ønsker? De ser for seg målet mentalt. De kan løpe hele etappen i hodet i forkant og se for seg hva de gjør for å komme først i mål. De er eksperter på mental forberedelse. Musikere har mye å lære fra toppidretten. Mental øving gir 80% uttelling i forhold til faktisk øving. Det vil si at om du mister stemmen en uke før en viktig opptreden og ikke kan synge for og bli frisk, kan du øve mentalt og allikevel få stort utbytte av det. Derfor jobber jeg minst like mye mentalt med mine elever som jeg jobber sangteknisk. Jeg må forberede dem og lære dem og bli fryktløse. Når de endelig våger seg utpå opplever de en glede over det å synge som gir en enorm frihetsfølelse. Igjen og igjen møter jeg elever som smiler fra øre til øre og gjerne bryter ut i latter når kontrollen endelig slipper og selve STEMMEN kommer ut. Jeg må innrømme at det er de gangene jeg elsker jobben min aller mest.

Jeg kunne skrevet om dette i timesvis. Det er så mye jeg gjerne skulle sagt deg for at du skal kunne oppnå det du ønsker, for at du skal kunne bli kjent med din egen stemme og oppleve gleden over en stemme som får til det du ønsker – de høye tonene, den spesielle klangen. Vi får derimot nøye oss med dette for denne gang. Les gjerne de gamle blogginnlegene våre og prøv deg på noen av øvelsene vi beskriver. Ikke nøl med å ta kontakt dersom det er noe du lurer på!

Jeg håper at du har fått den inspirasjonen som gjør at du legger vekk frykten og kaster deg ut i det eventyret det er og bli kjent med din egen stemme. Finn deg en pedagog du har kjemi med og som du er trygg på. Lek og utforsk og kast deg uti det med hud og hår. Jeg kan love deg at det ikke bare er stemmen din som vil bli sterkere, men også DU som person. Vær fryktløs! Feiling er nødvendig for og kunne lære.

 

Varm hilsen fra din sangpedgog på nett

solveig_signatur                                                                                  sangpedagog-solveig-haga-92x119

For de ekstra interesserte; Les «The inner game of music» eller sjekk ut hva Per Bristow har å si om «The Power of sound» som gjest i podcasten Bond Appetit, eller trykk på denne linken om å finne selvtillit og sin sanne stemme: Per Bristow. 

Vår egen Anja Hammerseng Edin deltar på Ingefær sin podcast og snakker om mye interessant som vi sangere kan ha ha god nytte av, blant annet mental trening. Podcast med Anja

En kommentar om “Syng med frihet! Om gleden ved sang

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s