Endelig er sommeren her og vi kan kjenne at energien kommer strømmende. Det gjør ihvertfall jeg etter noen dager med sol, varme og late dager ved stranden. Plutselig får man litt ekstra tid til å gjøre ting man gjerne ikke får tid til i en travel hverdag. Da kan det også være godt å ta litt ekstra godt vare på stemmen din. Stemmen er vårt viktigste middel til kommunikasjon, enten vi bruker den til bare tale eller til både sang og tale. Når du tar vare på stemmen dn, tar du faktisk vare på deg selv. Jeg har hatt mange sangelever som har opplevd at de har utviklet seg positivt på det personlige planet i tillegg til det rent stemmemessige. Det er fantastisk å få være med på en slik reise sammen med elevene mine.
Vi skal i dag fortsette reisen mot en bedre trent stemme som vi begynte på i høst. Vi har til nå vært gjennom pusten og viktigheten av en god og hensiktsmessig pust – at pusten er Alfa og Omega. Vi har hatt en del fokus på de kroppslige utfordringene og vært innom Yoga som en utmerket måte å oppnå bedre kroppskontakt på. Vi har også vært gjennom basic sangøvelser, eller primærøvelser som jeg helst liker å kalle dem. I dag skal vi derfor gå videre med av avkompresjonsøvelser.
Avkompresjon betyr å løse opp stemmen. Her skal du synge luftig, lett og enkelt. Bruk stemmen på samme måte som i glissandoøvelsene. Kjenn at du slapper av i leppene og tunga. En måte å få tunga til å slappe av på hvis den er anspent, er å la tunga henge slapt ut av munnen, mens du holder hånden på den ved hjelp av et lommetørkle. Gjør øvelse nr 1 på vokalen A i et behagelig leie.
Det finnes mange lyder som er gode å synge på bl.a. Th som i the (apple). Andre lyder: thi, tha, io, ia, fo, ha, va, vo, vå, ve, og hm. Bruk først og fremst de lydene som kjennes mest behagelig for deg, slik at du ikke anspenner stemmen. Bruk også helt rene vokaler hvis det er enklere. En øvelse som også er god for å flytte fokuset vekk fra selve stemmen er å gjøre følgende øvelse 2 på en a med v eller j foran mens du slår deg forsiktig på brystet.
Kjenn også etter at du plasserer lyden langt frem i munnen. Denne plasseringen kan du kjenne ved å klyppe deg lett i overleppen eller holde hendene på kinnene slik at du lager en skikkelig trutmunn. Ta hendene vekk og kjenn forskjellen. Lyden skal være forholdsvis tynn som en slags klagen eller klynk.
Øvelse 1 skal gjøres med et tydelig glissando, altså skli godt på tonene som en sirene. I de øvrige øvelsene kan du også gjerne gli litt ekstra mellom tonene. Tenk at den første tonen går over i den andre. Bruk også lyder som hi, ha, ho osv – det som føles behagelig for deg
Øvelse 2; tenk oppover når du synger nedover. Det gjør det enklere å treffe tonene presist. Husk at den 3 tonen alltid må tenkes litt «lysere».
Øvelse 3; Når du har god kontroll på øvelse 1 og 2 kan du prøve deg på denne. Tenk lett og bind tonene godt sammen som vist på notene.
Øvelse 4; Husk å tenke nedover selvom du strekker lyden oppover. Det gjør det enklere å synge i høyden. Bruk gjerne kroppen og svikt i knærne slik at fokuset flyttes nedover i kroppen.
Til slutt: Husk at pusten må være med heletiden. Ta deg tid til å åpne for luften og kjenn at det er måten du styrer luften din på som bærer stemmen din. Syng med hele kroppen. Slipp i kjeven, åpne for luften la kroppen gjøre resten. Stol på stemmen din! Sist, men ikke minst: Syng i det leiet som er behagelig for deg. Om du ikke treffer de første tonene i eksempelet, hopper du bare inn der hvor det kjennes greit for deg.
Lykke til!